Februar je mesec, sredi katerega se skriva eden izmed najlepših dni v letu – valentinovo. To je dan, ki kar prekipeva od naklonjenosti, izkazovanja ljubezni, izlivanja čustev, topline in potočenih solza sreče. To je dan, ko se ljubezenske vezi, ki že obstajajo, še bolj utrdijo, nastane pa tudi na tisoče in tisoče novih priznanj, odkritij in novih ljubezenskih zgodb.

Prvo valentinovo je bilo leta 496.

Kaj sploh je valentinovo?

Dan svetega Valentina je vsakoletni festival, ki praznuje romantično ljubezen, prijateljstvo in občudovanje. Vsako leto, 14. februarja, ljudje praznujemo ta dan tako, da partnerjem, družini in prijateljem pošiljamo sporočila o ljubezni in naklonjenosti. Pari si najpogosteje med seboj pošiljajo cvetje in voščilnice, si izpovedo neizmerno ljubezen in skupaj pa preživijo poseben čas, da bi počastili svojo naklonjenost drug do drugega.

Kako se je valentinovo začelo?

Valentinovo je poimenovano po svetem Valentinu, katoliškem duhovniku, ki je živel v Rimu v 3. stoletju. O Svetem Valentinu je veliko različnih zgodb in sčasoma so te zgodbe prerasle v legendo, ki jo poznamo danes.

V času Valentinovega življenja so se mnogi Rimljani spreobrnili v krščanstvo, toda takrat vladajoči poganski cesar Klavdij II je ustvaril stroge zakone o tem, kaj kristjani lahko počnejo in česa ne. Verjel je, da bi morali biti rimski vojaki v celoti predani Rimu, zato je sprejel zakon, ki jim preprečuje, da se poročijo. Sveti Valentin je bil tisti, ki se je temu na skrivaj uprl in začel na tajnih obredih poročati krščanske vojake. To je bil začetek njegovega slovesa, ker je verjel v pomembnost ljubezni.

Na koncu je bil Valentine vseeno zaprt zaradi njegovih zločinov nad Klavdijem II. Medtem ko je bil zaprt, je skrbel za ostale zapornike in tudi svojo slepo hčerko. Legenda pravi, da je Valentine ozdravil dekličino slepoto in da je bilo njegovo zadnje dejanje pred usmrtitvijo napisati ljubezensko sporočilo, podpisano z “od tvojega Valentina”. Valentina so usmrtili 14. februarja leta 270.

 

Kako se je iz tega razvilo valentinovo, kot ga poznamo danes?

Šele pred več kot 200 leti je bil 14. februar razglašen za dan svetega Valentina. V tem času je Rim postal krščanski in katoliška cerkev je bila odločena, da odstrani še preostalo poganstvo. Do takrat je februarja vsako leto potekal poganski obred rodovitnosti. Papež je ta festival razveljavil in 14. februarja razglasil za praznik svetega Valentina in ga tako določil v katoliškem koledarju svetnikov.

Pesnik Chaucer v srednjem veku je bil prvi, ki je svetega Valentina povezal z romantično ljubeznijo. To je bil začetek tradicije dvorne ljubezni, rituala izražanja ljubezni in občudovanja, običajno na skrivaj. Ta navada se je razširila po Evropi in zrasle so zgodbe o Višjem sodišču ljubezni, kjer bi ženske sodnice 14. februarja vsako leto odločale o vprašanjih, povezanih z ljubeznijo. Zgodovinarji verjamejo, da so bila ta srečanja v resnici druženja, na katerih so ljudje brali ljubezensko poezijo in igrali igre spogledovanja.

Valentinovi simboli

Glavna valentinova simbola sta ljubezenska sporočilca in šopki cvetja. Praksa pošiljanja ljubezenskih sporočil se je razvila v pošiljanje posebnih kartic, ki izražajo naklonjenost. Te kartice so bile čudovite stvaritve, ki jih je pošiljatelj izdelal ročno in so bile oblikovane posebej, da bi pokazale, kako zelo ima rad prejemnika. Kartice bi običajno vsebovale sentimentalne verze, ki razglašajo lepoto sprejemnika in koliko so ljubljeni.

Dandanes se poleg teh kartic najpogosteje pošilja cvetje – vseh vrst. Najbolj značilne so rdeče in bele vrtnice, ali pa kombinacija obeh. Lahko se podarjajo tudi tulipani in kale, še najbolje pa je, da je dodano osebno sporočilce.

 

Kakšno cvetje podariti?

Vsako cvetje nosi svoj pomen, zato je pomembno, da izberete tisto, ki bo vaši ljubljeni osebi pomenilo največ. Cvetje lahko pošljete po pošti ali osebno podarite, karkoli pa boste naredili, storite s srcem.

RDEČE VRTNICE
Zagotovo ne morete zgrešiti s klasičnim šopkom svežih rdečih vrtnic, ki simbolizirajo ljubezen, nežnost, strast in romantičnost. So elegantne, zato so primerne za vsakogar. V spletni cvetličarni SOPEK.SI lahko izbirate med šopki z 9, 12, 15 ali 19-imi premium rdečimi vrtnicami Naomi, lahko pa izberete poljubno število cvetov in se dogovorite posebej. Kar je pa najboljše; dodate lahko še svoje povsem personalizirano sporočilce, ki naredi darilo še bolj osebno in intimno. Napišete lahko kaj takšnega kot »Ker te ljubim«, »Za mojo ljubezen«, »Pomeniš mi vse« ali karkoli drugega. Zaradi svoje žametne rdeče barve ter izredno pravilne oblike vrtnic šopek naredi globok vtis  in navduši še tako zahtevno oko.

Anna šopek z rdečimi vrtnicami

BELE VRTNICE
Naslednja klasika so prelepe bele vrtnice, ki simbolizirajo mir, nežnost, ljubezen, naklonjenost in skrbnost. Belina daje občutek svobode in sreče ter je prav tako cvetje, ki ne more razočarati. Posebnost belega cvetja je to, da ga lahko namenimo tudi prijateljem ali službenim partnerjem. Na SOPEK.SI v vsaki pošiljki dodajo še gnojilo za v vazo za daljši obstoj cvetja ter tako imenovano »pleničko« za šopek, da na svoji poti ostane svež in živahen.

Šopek belih vrtnic Bella

TULIPANI
Prav posebno darilo so lahko tudi tulipani, saj idealno pašejo v spomladanski čas. Dajejo občutek mladosti, modernosti, urejenosti in topline. Če ima vaša ljubljena oseba rada naravo in svežino, so tulipani odlična izbira.

Šopek rumenih tulipanov Amber

BELE KALE
Visoka, ravna stebla, ki se zaključijo z bogatimi, podolgovatimi cvetovi. Šopek belih kal simbolizira čistost ter eleganco, zaradi svoje elegance ter pravilnih belih cvetov pa je primeren za vse tiste, ki želite s šopkom pokazati svoj prefinjen okus za cvetje. To cvetje je ena izmed najbolj modernih oblik rastlinja in je primerna tudi za prijatelje ter sodelavce.

Šopek iz belih kal Nina

ORHIDEJE
Orhideje so trenutno med najpopularnejšim cvetjem in so več kot odlična izbira prav za valentinovo. Namiguje na čisto ljubezen, srečo, pozitivnost ter lepoto. Orhideja je roža, ki simbolizira uspeh, ekskluzivnost ter eksotičnost. V šopku je spet tudi list aspidistre, ki še dodatno poudari eleganco cveta orhideje. Šopek lepo sovpada s sofisticiranimi posamezniki, ki se ne bojijo igrati na najvišjem nivoju. Če dopišete še osebno sporočilce, ste zmagali.

Šopek orhidej Eli

Če vas zgoraj našteto cvetje še ni prepričalo, lahko prelistate široko ponudbo različnih vrst in barv šopkov na sopek.si in najdete popolno kombinacijo. Če imate pa morda v mislih že oblikovan prav določen šopek, ga lahko izdelate sami s pomočjo novosti SAM SVOJ CVETLIČAR, kjer si lahko po izjemno nizkih nabavnih cenah naročite večje količine svežega in lepo oblikovanega rezanega cvetja.

SAM SVOJ CVETLIČAR
Rezano cvetje