Nasveti in triki, da bo vaše cvetje ohranilo svežino dlje časa

Svež šopek rož je pogosto in zaželeno darilo za posebne priložnosti in tudi način za izkazovanje pozornosti ljudem v našem vsakdanu. Čar podarjenega ali prejetega šopka rož je v tem, da razveseli, zbuja občudovanje, popestri vsak prostor in pusti trajen vtis v obliki spomina. Le kdo, se ne bi razveselil čudovitega šopka rož, kajne?

Ne glede na to, ali ste prejeli šopek za obletnico, rojstni dan, selitev ali za dekoracijo doma, boste najverjetneje želeli ohraniti svežino in lepoto cvetja čim dlje. Toda kako? Potrebno je le malo truda in nekaj preprostih trikov, da nudimo rožam nego in skrb, ki jo potrebujejo.

Kako poskrbeti za šopek, ki ste ga prejeli?

Prvi in ​​najpomembnejši korak je, da odvijete svoj šopek rož! Mogoče vam bo všeč čudovita embalaža ali ovijalni papir, v katerem je šopek prispel do vas, vendar sveže cvetje potrebuje vodo, tako kot mi, da preživi in ​​uspeva. Odstranite tudi morebitne vrečke za vodo, ki ovijajo cvetna stebla. Najpogosteje je to krpica ali moker bombaž, zavit v plastično vrečko, ki se uporablja za čim boljšo hidracijo cvetov med dostavo.

Za vaš šopek lahko še bolj temeljito poskrbite z naslednjimi nasveti in triki.

1.Vazo temeljito očistite

Vazo temeljito očistite s praškom in vročo vodo ali še bolje, v pomivalnem stroju. Zakaj? Bakterije se kopičijo v vazah, ki ste jih že uporabljali za pretekle šopke in v kolikor ste jih čistili le z vodo, obstaja možnost, da niste odstranili vseh. Zagotovite cvetju čisto vazo zaradi česar bo ohranilo svežino dlje časa.

Opomba: Ne veste ali bo prejemnica cvetja imela (primerno) vazo za vaš šopek? Pri nas lahko izberete tudi vazo, ki jo priložimo izbranemu šopku. Vaze in druga darilca najdete pod zavihkom “dodatki”, kadar naročate šopek. Lahko nam zaupate tudi svoje misli, ki jih zapišemo na tiskano kartico in dodamo cvetju.

Šopek z osebnim posvetilom

2.Obrežite cvetje

Obrežite približno 2-3 cm stebel pod kotom 45 stopinj, saj s tem izpostavite sveže tkivo, ki absorbira več vode. V primeru, da za obrezovanje stebel uporabljate stare ali tope škarje, lahko s tem poškodujete tkivo in celice na koncu stebla. Posledično, cvetje ne more dovolj učinkovito absorbirati vode. Ostre škarje zagotavljajo čist rez, ki pusti celice nepoškodovane. Vsakič, ko zamenjate vodo, odrežite vsaj centimeter stebla.

3.Dodajte vodo in hranila

Vazo za dve tretjini napolnite s svežo, mlačno vodo in dodajte hrano za rože, ki jo običajno prejmete poleg šopka. Dolijte vodo dan po prejetju cvetja, namesto da jo popolnoma zamenjate – tako bodo rože imele več koristi od hranil. Po drugem dnevu redno menjajte vodo. S tem se tudi izognete vonju po gnilobi, ki se razvije, če pustite rože dolgo stati v isti vodi.

4.Odstranite vse listje

Preden postavite rože v vazo, odstranite vse liste, ki bi lahko prišli v stik z vodo! Listi v vodi lahko razmnožujejo bakterije in skrajšajo življenjsko dobo vaših rož. Enako velja za veneče cvetove. V kolikor vaš šopek vključuje vrtnice, boste morda opazili nekaj razbarvanih zunanjih cvetnih listov. To so zaščitni listi, ki ščitijo notranje cvetne liste. Nežno odstranite 2-3 zaščitne liste, da jih odprete.

5.Zaščitite šopek pred vročino in soncem

Šopek oziroma rezano cvetje traja dlje v hladnih pogojih. Da se ne bi cvetovi hitreje sušili in oveneli, jih hranite stran od prepihov in virov toplote. Izogibajte se mestom, kjer bi bil šopek izpostavljen neposredni sončni svetlobi ali radiatorjem. Zato okenske police, niso ravno najboljša izbira.

Ekstra nasvet: ne postavite cvetja poleg sklede s sadjem, še posebej, če vsebuje jabolka. Jabolka in drugo sadje oddajajo plin etilen, ki povzroči prehitro zorenje, odmiranje cvetov.

Tako bo šopek rož ohranil svežino

Izpostavili smo glavne nasvete, ki jih je dobro upoštevati, da bo vaš šopek rož živel in razveseljeval čim dlje. Uživajte v lepoti svežega cvetja, dokler traja. Je že res, da cvetje ni večno, vendar z nami ostane namen in lepa misel osebe, ki nam je šopek cvetja podarila.

 

Razmišljate, da bi presenetili s čudovitim šopkom rož? Poglejte si bogato izbiro šopkov tukaj.

Vaš Sopek.si