Rože so zagotovilo, da nekomu polepšamo dan, saj jih razumemo kot sporočilo ljubezni, voščila ali sožalja. Večina ljudi je mnenja, da so rože darilo narave, ki v nas spodbudijo čustvene reakcije. Lahko nas pomirijo ali nas pozitivno vznemirijo. Šopek rož je primeren v večini situacij in ni nujno, da zahteva posebno intimnost med pošiljateljem in prejemnikom.

Zgodovina

Ste se kdaj spraševali, kako se je začela tradicija podarjanja rezanega cvetja? Obstajajo dokazi, da so že stare civilizacije, kot so egiptovska, rimska ali grška, uporabljale rože za dekoracijo svojih domov. Prav tako obstajajo dokazi o rezanem cvetju v jamah pračloveka, za katerega se verjame, da je bilo uporabljeno v medicinske namena in okrasje.

Najzanimivejšo obdobje rož in cvetja je zagotovo bilo v času angleške kraljice Viktorije. Takrat so bile rože praktično vsepovsod. Cvetje je okraševalo lase, oblačila, nakit, domače dekoracije, javne prostore in tako naprej. Posredovanje določenih skrivnih sporočil je bilo v visoki družbi nesprejemljivo, zato so si pogosto podarjali rože. Določen pomen so sporočale malenkosti v šopku, kot so velikost cvetov, položaj rož ali držanje cvetja. Oseba, ki je šopek prejela, je nanj nemudoma odgovorila tako, da ga je vzela z uporabo leve ali desne roke.

Tradicija

Po tradiciji je cvetje predstavljeno ob priložnostih, kot sta na primer Valentinovo in Materinski dan. Tako zaljubljeni kot matere pričakujejo šopek kot znak ljubezni tistih, ki jih imajo radi. Rože so prav tako tradicionalno prisotne na pogrebih, saj na nek način zagotavljajo varnost in udobje žalujoče družine. Čeprav številne zdravstvene ustanove zaradi zdravstvenih razlogov zavračajo dostavo rož na določenih območjih, so rože tradicionalno darilo, ko želimo bolnike spraviti v dobro voljo.

Dvig morale

Lepota narave prinaša v našo okolico udobje in toplino. Cvetje spremeni naše razpoloženje in nam dvigne moralo ne glede na to, ali prejemnik rož praznuje pomemben dogodek ali žaluje za tragično izgubo. Cvetje znatno zmanjša stres, obenem pa daje toplo podporo.

Vizualna podoba

Voščilnice, elektronska pošta, telefonski klici in hrana si pogosto delijo pozornost ob posebnih priložnostih in žalostnih dogodkih kot znak podpore, ki nam jo ponujajo prijatelji in družina. Med številnimi darili in pozdravi pa najbolj izstopajo rože. Cvetje se namreč obdrži več dni ali tednov, kar opominja prejemnika, da smo se spomnili nanj. Rože so simbol pozornosti in imajo veliko čustveno vlogo pri vsakem dogodku.

Dostopnost

Ko vse drugo ne uspe, lahko pošljete šopek rož. Na primer, če niste prepričani, kaj poslati družinskemu članu za uspešno opravljeno diplomo, bodo najboljše darilo zagotovo rože. Kadar ste kam prvič povabljeni na obisk in ne veste kaj prinesti zraven, se lahko prav tako spomnite na cvetje. Skratka priložnosti je več kot dovolj in poslati rože ni bilo nikoli enostavneje kot sedaj, ko lahko uporabimo spletno stran SOPEK.SI.