Sveže cvetje prinaša dodatno življenje in barve v naše prostore, vendar se moramo zavedati, da ne glede na to, kako pazimo nanj, ga bomo morali po določenem času zamenjati. Kljub vsemu so šopki na mizah, policah, praktično kjerkoli vredni truda in stroškov, saj se ob pogledu nanj zbudijo naša čustva in spomini na posebne trenutke v življenju. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj trikov, s katerimi boste lahko podaljšali življenjsko dobo vašega rezanega cvetja.

1. Hlajenje cvetov

Da bi podaljšali življenjsko dobo vaših rož, jim ponoči ponudite nekaj dodatnega hlajenja. Postavite jih v sobo s klimo ali kakršnokoli drugo hladno sobo. V kolikor nimate te možnosti, lahko preprosto dodate nekaj ledenih kock v vazo z rožami. S tem boste povzročili, da bo šopek ostal dlje časa svež, še posebej v toplejših mesecih.

2. Hidracija rož

Pri urejanju cvetja je še kako dobro vedeti, da morate suhe konce stebel odrezati pod kotom in tako omogočiti vstop sveže vode v rože. Ta korak lahko ponovite vsakih nekaj dni in vaš šopek bo živel precej dlje. Vašim rožam boste tako pomagali absorbirati več vode. Ne pozabite uporabljati škarij namesto noža, da se izognete poškodbam stebel.

3. Lak za lase (in šopek)

Lak za lase ne ohrani le zapletenih frizur, ampak ohranja tudi vaše rezano cvetje. Preprosto vzemite lak in ga z nekaj oddaljenosti nanesite na spodnjo stran listov in cvetov.

4. Nahranite rože

Tako kot tudi mi potrebujemo hrano, jo potrebujejo tudi naše rože. In kako najbolje nahraniti rezano cvetje? V vazo dodajte čajno žličko ali dve sladkorja, ki bo nahranil stebla in cvetove.

5. Boj proti bakterijam

Skrivnost podaljšanja življenjske dobe šopka je zmanjšanje rasti bakterij v vodi. Pri tem se lahko poslužujemo več metod. Naši vodi v vazi lahko dodamo nekaj kapljic vodke ali kakšno čajno žličko belila. Še ena pogosta metoda je dodajanje ustne vode Listerine, saj antibakterijska formula pomaga zmanjšati bakterije.

6. Postavite cvetje izven prepiha

Vedno si zapomnite, da rož ne izpostavljate prepihu ali napravam, kot so recimo ventilatorji, saj se cvetje lahko hitro posuši. Prav tako postavite šopek tam, kjer sončna svetloba ne pada neposredno nanj, saj bo drugače začel hitreje veneti.

7. Ne zadušite rož

Sveže rezano cvetje shranjujte stran od sadja in drugih rastlin, saj lahko kakšna rastlina oddaja plin etilen, kar lahko povzroči prezgodnjo venenje. Prav tako morate redno odstranjevati mrtve popke in liste z obstoječega šopka.

8. Zagotovite svežo vodo

Ne pozabite zamenjati vode v vazi na vsake dva dni. Voda naj vsebuje čim manj mehurčkov, saj ti preprečujejo oziroma omejujejo absorpcijo in pretok vode v liste in cvetove.